آشنایی با RSS

Rss چیست و به چه کار آید؟

نیاز همیشگی کاربران این بوده است که به مطالب جدید سایت‌های مورد علاقه‌‌شان و اخبارها و رویدادهای تازه دسترسی سریع داشته باشند. قبل از اینکه شبکه‌های اجتماعی، به‌خصوص توییتر و کانال‌های تلگرام، دسترسی سریع و یک جا را به اخبار و مطالب فراهم کنند، Rss Feed یا با ترجمۀ تحت لفظی خودمان، خوراک‌های  Rss مطالب سایت را برای خواندن سریع کاربران آماده می‌کردند. در پایین صفحۀ اصلی سایت‌های پُربازدید، لوگوی  Rss دیده می‌شود . Rss نشانی‌ای از سایت شماست که مطالب آن را (مطالب به‌روز و تازه) به‌صورت خلاصه، بدون قالب گرافیکی و عکس‌ها و مدیاها نشان می‌دهد؛ در نسخه‌ای با فرمت xml که بر روی سرور سایت قرار دارد، مطالب تازۀ سایت در استانداردی که در ادامه توضیحش می‌آید، نوشته می‌شوند تا نرم‌افزرهای Rss reader آن را بخوانند. کاربران نشانی Rss شما را در Rss reader  ثبت می‌کنند تا به‌روزرسانی آن را بدون اینکه حجمی از اینترنتشان مصرف شود دنبال کنند. 

معمولا سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS)، مثل وردپرس و یا سرویس‌های ارائه‌دهندۀ وبلاگ Rss سایت را فراهم می‌کنند مثلا اگر سایتتان با وردپرس ساخته شده است، به پایان نشانی سایت خود feed/ را اضافه کنید؛ این آدرس Rss سایت شما خواهد بود.

امروزه که کاربران بیشتر مطالب تازه را از شبکه‌های اجتماعی دنبال می‌کنند، شاید بگویید Rss و تنظیم مناسب محتوای آن در xml سودی ندارد.

با تولگرام داشتن یک Rss استاندارد برای به‌روزرسانی کانال تلگرامتان ضروری خواهد بود. تولگرام مثل یک Rss reader خوب، آدرس Rss سایت شما را می‌خواند، با این تفاوت که مطالب تازۀ خوانده‌شده از Rss را در کانال ثبت‌شدۀ شما در پنل تولگرام، پُست می‌گذارد!

Rss  سایت چه استانداردی را باید داشته باشد تا تولگرام آن را بخواند؟

اول از همه یک نمونه Rss استاندارد را باهم ببینیم:


تولگرام Rss 2.0 را پشتیبانی می‌کند. هر نشانی جدید به‌عنوان Channel  شناخته ‌می‌شود. هر  Channel  دارای چند item است. برای هر موضوع جدید در Channel باید یک item را مشخص کرد که سه عنصر اجباری دارد: title، link و description:

- title عنوان  feed یا همان عنوان مطلب تازه است به‌همراه نام سایت.

- link نشانی سایت است و description توضیحاتی کمی بیشتر در مورد عنوان. 

چند نکتۀ مهم: 

یک) در xml کوچکی و بزرگی حروف انگلیسی مهم است پس <item> با <Item> فرق دارد.

دو) اصل تودرتویی رعایت شود یعنی عنصرها به‌درستی داخل یکدیگر قرار بگیرند.

سه) تمامی خواص، در داخل " " قرار داده ‌شوند. مثلا <"rss version="2.0>  درست است.

برای دیدن نحوۀ افزودن Rss در پنل تولگرام این پست وبلاگ را می‌توانید بخوانید.

 نمونۀ پستی را که تولگرام با خواندن Rss سایت شما در کانال تلگرام می‌فرستد، باهم ببینیم:


سرویس ارسال خودکار تولگرام در ساعاتی که شما مشخص کرده‌اید به آدرس RSS شما سر می‌زند و مطالب جدید را دریافت و به کانال‌هایی که مشخص کرده‌اید، ارسال می‌کند. تولگرام به‌صورت خودکار عنوان مطالب را به آدرس آن‌ها در سایت شما لینک می‌کند و عکس و خلاصۀ مطالب را نیز اگر در Rss باشد، نمایش می‌دهد.